Att arbeta med DAW

Vad är DAW?

Audio workstation Program.

Ett data baserat program för inspelning och bearbetning av ljudfiler (musik)

Att arbeta med Daw skiljer sig åt en hel del. mot att arbeta i en analog studio.

Slutresultatet blir det samma om du är skicklig, men det gäller ju alla yrken.

Att spela in musik med Daw, tex Cubase, Logic med flera.

Går till på följande sätt! om du har god ekonomi och har tillgång till en rymlig lokal kan du använda ett större mixerbord och många mikrofoner, då kan du spela in fler instrument och röster samtidigt.

Men du kan bara redigera 1 kanal i taget.

Detta är svårare i en analog studio, då måste du göra om inspelningen av den kanalen som innehåller ett fel.

I en DAW rättar du bara till felet.

När det gäller mixning, oavsett vilken typ av studio som du spelar in i, så mixar du hela låten i ett svep. eller i etapper. tex trummor för sig komp för sig och Vocal/ sång för sig med mera.

I en DAW kan du spela in midi filer direkt och ljud banken finns i Datorn i ett insticksprogram Som heter Hallion sonic 3. Du kan i efterhand byta ljud /sound på redan inspelat material. Alla insticksprogram eller Plugin går att uppdatera endera gratis eller till proffs versioner för en viss kostnad

Att omvandla midi ljuden till Wave på enkelt sätt Är en stor fördel.

All mixning bör ske med Wav filer

Att spela in Sång eller akustiska instrument är ingen skillnad mellan olika typer av studios. Utom om något blir fel. I en analog studio måste du göra om, kanske en hel vers ,eller refräng

En “DAW” tar liten plats, det räcker oftast med en Laptop en liten mixer, Spela in en “slaskfil” med en akustisk gitarr och sång, på varsin kanal. så kan du fortsätta senare och lägga till flera instrument, sångstämmor, fill ins. solon med mera. Det tar lite längre tid, men i slutänden blir oftast, slutresultatet bättre. Mycket lättare att göra om! det går att byta ur en ton eller ett ord, om du råkar sjunga fel ton går det att Pitsha till rätt .Om! du skulle råka sjunga falskt, då använder man Pitchcorrekt Som ska läggas till som första plugin i varje kanal med Vocal, när man spelar in, så blir der rätt direkt. Om du vill ha samma refräng flera gånger, är det bara att kopiera och klistra in.

Om du vill ha en strof i versen eller refrängen med tvåstämd sång eller instrument, eller tre eller fyrstämd sång med dig själv, inga problem, i alla fall inte med Cubase. Men om du är säker på stämsång så går det fortare att sjunga in direkt.

Programmet kan hantera 96 spår/Kanaler

Det finns många fördelar med, att arbeta med en DAW.

En av de stora fördelarna är! Du kan slappna av och inte vara rädd för att det blir fel. Det går alltid att rätta till. Om något blir fel! “Gör om gör rätt

En del av min utrustning

Och en viktig sak till! Kostnaden blir oftast lägre. De flesta studios tar betalt per timme.

Höger sidopanel

Studio utrustning kostar mycket pengar. Och det tar tid att lära sig att sköta utrustningen. så alla studio ägare och tekniker har lagt ner många timmar på att bli duktiga på sitt jobb. Så vad du än väljer så är det inte Gratis.